понеділок, 18 січня 2016 р.

Акти виконаних робіт. Чи обов'язкові?

Якщо сторона за договором заплатила гроші, але відмовляється підписати акти виконаних робіт без будь-якого мотивування, при цьому робот виконані якісно і в повному обсязі. Рахується дебіторська заборгованість. Що  робити? 

Питання: як змусити сторону підписати акти і змушувати взагалі - може, провести у себе їх за ч. 4 ст. 882 ЦК?

Згідно з приписами статей 853, 882 ЦК України відсутність своєчасно висловлених зауважень до виконаних робіт свідчить про прийняття робіт і, відповідно, виникненні у останнього обов'язки щодо їх оплати.


За нормою частини 1 статті 853 ЦК України замовник зобов'язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі порушень умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові.

Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці порушення умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Відповідно до частини 4 статті 882 ЦК України передача робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Акт, підписаний однією стороною, може бути визнаний судом недійсним лише у разі, якщо мотиви відмови другої сторони від підписання акта визнані судом обґрунтованими.

Згідно з нормами чинного законодавства підрядник не повинен вчиняти жодних дій з примусу замовника до підписання акту виконаних робіт, а повинен лише констатувати факт відмови від підписання акта.

Разом з тим обов'язок прийняти виконані роботи, а в разі виявлення недоліків робіт - негайно про них заявити (у тому числі, шляхом мотивованої відмови від підписання акта виконаних робіт) законом покладено саме на замовника.

Отже, замовник в порушення вимог статей 853, 882 ЦК України безпідставно відмовився від прийняття робіт, своєчасно не заявивши про їх недоліки (при наявності таких). Отже, він не звільняється від обов'язку оплатити роботи, виконані за договором підряду.


Така ж позиція викладена в оглядовому листі Вищого господарського суду України від 18.02.2013 № 01-06 / 374/2013 "Про практику вирішення спорів, пов'язаних з виконанням договорів підряду (за матеріалами справ, розглянутих у касаційному порядку Вищим господарським судом України)".

Немає коментарів:

Дописати коментар