пʼятницю, 5 лютого 2016 р.

Введення в експлуатацію: що нового

Децентралізація торкнулася і деяких містобудівних питань, зокрема, порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. У 2015 році процедура прийняття в експлуатацію збудованих об'єктів спростилася зі скасуванням обов'язки замовника повідомляти місцеві органи влади і органи пожежної та техногенної безпеки, а також з введенням можливості електронної подачі декларації.


Уточнено порядок прийняття в експлуатацію самовільно побудованих об'єктів. Реформа системи органів ДАБК досягла свого нормативного втілення, в тому числі в передачі на місця повноважень щодо прийняття рішень про прийняття в експлуатацію об'єктів, що перебувають в межах населеного пункту по об'єктах I - III категорій, а для міст - також IV категорії складності будівництва.

 Основні положення прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів визначені ст. 39 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності". Як і раніше об'єкти I - III категорій складності вводяться в експлуатацію в декларативному порядку, а IV - V - на підставі акту про прийняття в експлуатацію. Незалежно від процедури уповноваженому органу відведено 10 робочих днів для прийняття рішення.


Кабінет Міністрів України в 2015 році двічі вносив зміни до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, затвердженого його постановою від 13 квітня 2011 року № 461. Спершу цей Порядок було викладено в новій редакції постанови від 08 вересня 2015 р № 750, а місяцем по тому - змінений постановою від 21 жовтня 2015 р № 880.

 Передбачена можливість подачі декларації про прийняття в експлуатацію об'єктів I - III категорій складності через електронну систему здійснення декларативних процедур у будівництві, крім подачі особисто і рекомендованим листом. Що стосується заяви і акту про прийняття в експлуатацію об'єктів IV - V категорій складності будівництва, то вони, як і раніше, подаються особисто або рекомендованим листом з описом вкладення.

Спрощено порядок інформування про прийняття в експлуатацію. Тепер замовнику не потрібно представляти копію декларації або сертифіката місцевому органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням об'єкта. Замовнику також більше не потрібно окремо інформувати державні органи пожежної та техногенної безпеки. Раніше Порядок передбачав такі подачу і повідомлення протягом семи календарних днів після винесення рішення про прийняття в експлуатацію. Тепер інформація включається до реєстру протягом одного робочого дня після її отримання від органів державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК).

Визначено структуру органів ДАБК, що складається з відповідних органів при держадміністраціях в Києві і Севастополі та виконавчих органах міських, сільських, селищних рад. Відповідні зміни внесені Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства" від 09 квітня 2015 р № 320-VIII, серед іншого, в Закон України "Про основи містобудування ", Закон про містобудування і Закон України" про архітектурну діяльність ".

Але зазначу, що за інформацією департаменту ДАБІ у Полтавській області на момент написання статті жодного підрозділу ДАБК при органах місцевого самоврядування області не створено. 


Немає коментарів:

Дописати коментар