четвер, 10 грудня 2015 р.

Звільнення від кримінальної відповідальності за строком давності

Нотатки із семінару  Національної асоціації адвокатів України у Полтаві 5 грудня 2015 року.

Робота адвоката передбачає необхідність постійного вдосконалення і підвищення кваліфікації. З цієї точки зори корисними та інформативними є заходи Національної асоціації та регіональної Ради адвокатів.
Актуальні аспекти звільнення від кримінальної відповідальності на підставі спливу строку давності висвітлила досвідчений і авторитетний практик - суддя у відставці Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Орлова С.О.
Де якi важливі моменти при застосуванні інституту строку давності на практиці.
Зворотня сила закону діє лише у випадках пом'якшення покарання та декриміналізації діяння. Коли закон змінювався декілька разів,  застосовуються лише ті зміни, яки відповідають цім вимогам.
Важливо встановити початок перебігу строку давності, у випадку триваючого злочину він обраховується з моменту закінчення злочину.
Ухилення від кримінального переслідування перериває строк давності лише у випадку, коли особа набула статусу підозрюваного, або обвинуваченого.
Визнання вини не є обов'язковою умовою застосування строку давності при звільненні від відповідальності, але думку  обвинуваченого суд має вислухати.

Немає коментарів:

Дописати коментар