понеділок, 28 грудня 2015 р.

Чи законні заборони у магазині?

Часто ми бачимо при вході у магазин об'яву, або знак про заборону зйомки. Супермаркет - це приватна власність або громадське місце? Чи можуть власники торгових закладів обмежувати права покупців і відвідувачів? Заборонена чи фото та відеозйомка у магазинах?

Приватна власність чи громадське місце?
Торгові зали - це громадське місце, незалежно від форми власності.
Відповідно до Закону України " Про заходи щодо попередження та зменшення
вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливуна здоров'я населення"  громадське місце — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони;

 
Хіба можна фотографувати в супермаркетах товари? Це адже комерційна таємниця!
Не просто можна, а потрібно.
Стаття 50 Конституції України:
Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.
Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Але чим встановлено, що можна фотографувати? Досить адже просто подивитися і запам'ятати.
Стаття 34 Конституції України:
Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.

 Можна заходити в магазини з сумками і рюкзаками?
Ніякий закон не забороняє заходити в торгові зали з сумками і рюкзаками, а значить це дозволено.
Однак, охоронці супермаркетів так часто не пускали людей з особистими речами, що уряд прояснив це питання в Постанові №833 "Про затвердження Порядку провадження  торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів"
торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів"
21. Суб'єкт господарювання зобов'язаний:
<...>
Забезпечити доступ споживачів до торговельних об'єктів без
здавання на Збереження особистих речей, крім товарів, реалізація
яких здійснюється у таких торговельних об'єктах; 
створити умови для збереження речей споживачів, у разі, коливхід до торговельного об'єкта з товарами, які реалізуються в такихзакладах, заборонено 

Охоронці не можуть обшукувати і вимагати показати вміст сумок - робити це мають право тільки співробітники міліції в присутності понятих та зі складанням протоколу.
Які права мають охоронці супермаркетів?
У будь-яких охоронців і співробітників приватних охоронних агентств прав не більше, ніж у звичайних громадян України. Наявність форми і рації не наділяє їх винятковістю.
Охоронцям не можна:
обшукувати покупців і ритися в чужих сумках або пакетах
примушувати залишати речі в камері схову
вистачати покупців за частини тіла і одяг, одягати наручники і взагалі застосовувати силу і спецзасоби, крім випадків, коли відвідувач загрожує життю, здоров'ю або майну інших людей
звертатися до людей в неповажної формі, ображати, погрожувати арештом, затриманням чи іншим покаранням
перешкоджати покупцям входити у відкритий торговий зал або виходити з нього
змушувати покупців покинути відкритий торговий зал
забороняти фотозйомку в торговому залі, відбирати фотоапарати і вимагати видалення фотографій, відбирати інші належать покупцям речі.
Охоронцям можна:
Викликати міліцію, але тільки якщо відвідувача підозрюють у скоєнні злочину. При цьому затримання, в принципі, допустимо, але тільки для запобігання явного злочину, а в разі помилки охороні доведеться нести кримінальну або цивільно-правову відповідальність за свої дії.
на прохання покупця викликати адміністратора.
ввічливо попросити покупців показати вміст сумок або кишень, оглядати і перевіряти їх виключно за їх згодою, не наполягаючи у разі відмови.
ввічливо попросити покупців залишити речі в камері схову, не наполягаючи у разі відмови.
Важливе доповнення: Все вищевикладене відноситься до тих охоронцям супермаркету, які НЕ є співробітниками офіційно оформлених охоронних агентств. Це може бути внутрішня служба безпеки, наприклад. Якщо ж супермаркет уклав контракт з охоронним агентством, то дії цих охоронців підпадають під Закон України «Про охоронну діяльність», який набув чинності 18 жовтня 2012 року. Закон не дає право обшукувати, забороняти входити в торговий зал з рюкзаком, без вагомої причини обмежувати свободу громадян та інше, але співробітники охорони отримують право затримувати підозрюваних в крадіжці або становлять загрозу для оточуючих людей до приїзду міліції, застосовуючи при цьому спецзасоби. Вплинути на співробітників охороннї фірми легше - якщо вони перевищили свої повноваження, то по вашій скарзі приватне охоронне підприємство можуть позбавити ліцензії.
Знайте та захищайте свої права.

#законні #заборони #магазині

Немає коментарів:

Дописати коментар