понеділок, 14 грудня 2015 р.

Як перевірити партнера за договором?

Способи захисту при укладанні угод.

При підписанні договору важливо пересвідчитись у добросовісності контрагента. Як показує практика, часом здавалося б солідні підприємства або бізнесмени можуть не розрахуватися за надані послуги, а професійні шахраї вміло вдають надійних партерів. У такому випадку, щоб не потрапити в халепу, найкраще керуватися правилом «довіряй, але перевіряй».

Загальна перевірка стану контрагента здійснюється за допомогою пошуку в ЄДР. Дану перевірку експерти рекомендують проводити щотижня на постійній основі і особливо ретельно перед прийняттям важливих рішень.

Для правильного пошуку в даному ресурсі потрібно вибирати критерії «Юридична особа» і «Повне найменування або код ЄДРПОУ». У полі «Запит» вводиться код ЄДРПОУ контрагента (унікальний незмінний восьмизначний код).

Перевірити майно контрагента можна за допомогою пошуку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за суб'єктом і за адресою майна. Даний пошук обійдеться вам в 17 грн.

Щоб дізнатися, чи не банкрут чи ваш контрагент, експерти радять звернутися до бази даних Вищого господарського суду або також можна використовувати сервіс Мін'юсту.

Доцільно проводити і додаткову перевірку за податковими реєстрами. У першу чергу, перевіряємо наявність податкового боргу, адже податковий борг може привести до арешту активів контрагента. Далі перевіряється анулювання реєстрації платником ПДВ. Як пояснюють юристи, якщо реєстрація контрагента платником ПДВ буде скасована, це може викликати значні негативні податкові наслідки.

 Не зайвим буде перевірити судові справи за участю боржника. Звичайно ж, наявність справи за участю контрагента ще не ознака того, що потрібно бити в дзвін тривоги: детально проаналізуйте обставини справи. Наприклад, якщо ваш контрагент виступає позивачем проти ГФС, іноді це може свідчити про його принципової позиції. Зате, якщо контрагент виступає відповідачем у справі, та ще й не по одному, то слід добре задуматися над співпрацею з такою особою. Враховуйте масштаби компанії: справи за участю великих компаній не така вже рідкість.

Якщо ви все-таки потрапили на недобросовісного контрагента, який не хоче з вами розраховуватися, застосуйте хитрість. Можна «паралізувати» керівника компанії за допомогою заборони виїзду закордон. Для цього держвиконавець повинен звернутися з відповідним поданням до суду.

 Але краще не потрапляти на недобросовісних контрагентів і убезпечити свій бізнес за допомогою загальних рекомендацій:
  • Передбачайте попередню оплату;

  • Прописуйте штрафні санкції в договорах;

  • Збирайте документи на контрагента: документи керівника (паспорт, ID код, зразок підпису), документи про реєстрацію, необхідні дозволи (ліцензії), податкові документи;

  • Уважно перевіряйте повноваження підписанта документа;

  • Розробляйте власні проекти договорів;

  • Підписуйте кожну сторінку договору;

  • Інформуйте контрагентів про наявність у вас досвідченого юриста;


  • Підтримуйте товариські стосунки с партнерами .

Немає коментарів:

Дописати коментар