понеділок, 7 грудня 2015 р.

Як оформити довіреність

Довіреність - це письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами (ч. 3 ст. 244 Цивільного кодексу).

Згідно ст. 245 Цивільного кодексу форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відбувається угода. Тобто, якщо, наприклад, представник уповноважується укласти договір купівлі-продажу нерухомості (такий договір обов'язково повинен бути нотаріально посвідчений), то і довіреність на укладення такого договору повинна бути засвідчена у нотаріуса. При цьому обов'язкового нотаріального посвідчення вимагає довіреність, видана в порядку передоручення (крім випадків, встановлених ч. 4 ст. 245 Цивільного кодексу).

Процедура нотаріального посвідчення довіреностей прописана в Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі - Порядок). Важливо нотаріусу чітко сформулювати мету, з якою видається довіреність.

Треба пам'ятати, що довіреність може бути скасована  довірителем у будь який час. Тому продаж "купівля автомобіля по довіреності" (насправді це не є купівлею) несе певну небезпеку для покупця.

Довіреності можуть засвідчувати як державні, так і приватні нотаріуси.

Немає коментарів:

Дописати коментар