пʼятниця, 4 грудня 2015 р.

Відповідальність водіїв за порушення правил зупинки і стоянки

Правила зупинки і стоянки транспортних засобів регулюються Правилами дорожнього руху, згідно з якими:

1. Зупинка - це припинення руху транспортного засобу на час до 5 хвилин або більше, якщо це необхідно для посадки (висадки) пасажирів чи завантаження (вивантаження) вантажу, виконання вимог ПДР (надання переваги в русі, виконання вимог регулювальника, сигналів світлофора т . п.), а стоянка - припинення руху транспортного засобу на час більше 5 хвилин з причин, не пов'язаних з необхідністю виконання вимог ПДР, посадкою (висадкою) пасажирів, завантаженням (розвантаженням) вантажу.

2. Зупинка забороняється:

а) на ж / д переїздах, на естакадах, мостах, шляхопроводах і під ними, а також у тунелях (п. 15.9 ПДР);

б) на трамвайних коліях, крім випадків, зазначених у п. 15.8 ПДР;



Порушення правил зупинки і стоянки тягне за собою накладення на водія штрафу у розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Крім цього, згідно ч. 3 ст. 122 Кодексу про адміністративні правопорушення порушення правил зупинки, стоянки, що створюють перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Постанову про притягнення водія за порушення правил зупинки або стоянки виносять співробітники ДАІ згідно ст. 222 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Якщо ж порушення правил зупинки і стоянки спричинило створення аварійної обстановки, то привертає водія до адміністративної відповідальності суд (районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд) на підставі складеного співробітниками ДАІ протоколу про адміністративне правопорушення (ст. 221 КУпАП).


Будьте пильними та дотримуйтесь Правил дорожнього руху, це не тільки збереже ваші кошти, а й може зберегти життя!

Немає коментарів:

Дописати коментар